Ravnopravnost na djelu? Istaknuto

Politika Napisao/la  Utorak, 21 Srpanj 2015 21:58 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Udruga Hrvata Općine Udbina – Hrvatski feniks, kao Udruga koja okuplja pripadnike manjinskog naroda na području Općine Udbina, dužna je sukladno ciljevima i djelatnostima reagirati kada su ugrožena prava pripadnika hrvatskoga naroda, posebno kada se pripadnicima hrvatskoga naroda oduzima jedno od temeljnih ustavnih prava a to je pravo na rad.

Pojašnjenje:

U Udbini djeluju dva komunalna poduzeća i to “Hidrokom d.o.o“ u stečaju i novoosnovano poduzeće “Kraljevac d.o.o“. “Hidrokom d.o.o“ u stečaju zapošljavao je šest djelatnika   hrvatske nacionalnosti i sedam djelatnika srpske nacionalnosti. Kako je Općina Udbina jedini vlasnik i osnivač navedenih poduzeća, a predsjednik skupštine oba društva je načelnik Općine Udbina gosp. Ivan Pešut (HDZ), iz nepoznatih razloga poduzeće “Hidrokom d.o.o“ ulazi u financijsku dubiozu tešku oko 7 000.000.00 kuna iako je zbrinjavanjem azbestnog otpada ostvaren dodatni prihod od više miliona kuna. Naime takav način vođenja poduzeća doveo je do realne hrvatske stvarnosti i stečaja poduzeća “Hidrokom d.o.o“ jer novac je potrošen a mještani su zauzvrat dobili odlagalište azbestnog otpada i dug na jedinom komunalnom poduzeću jer poduzeće “Kraljevac d.o.o“ ima registrirane samo dvije djelatnosti a to su: 1. djelatnost javne vodoopskrbe i 2. djelatnost javne odvodnje.

Kako je tijekom prošle godine osnovano novo poduzeće “Kraljevac d.o.o“ a poduzeće “Hidrokom d.o.o “ završilo u stečaju izvršeno je otpuštanje dijela radnika navedenog poduzeća.

Ono na što Udruga želi apelirati je da se otpuštanje radnika očito izvršilo po nacionalnom ključu jer kako drugačije objasniti da su svi djelatnici srpske nacionalnosti zadržani na svojim radnim mjestima tj. rade 4 sata u poduzeću “Hidrokom d.o.o u stečaju“ i 4 sata u novoosnovanom poduzeću “Kraljevac d.o.o“ a 5 djelatnika hrvatske nacionalnosti upućeno je na zavod za zapošljavanje gdje će kako trenutno stoje stvari i ostati duže vrijeme.

Ovim putem Udruga Hrvata Općine Udbina –Hrvatski feniks, najoštrije osuđuje politiku zapošljavanja u poduzećima u vlasništvu Općine Udbina jer se pripadnicima manjinskoga naroda na području Općine Udbina jednostrano uskraćuju osnovna ustavna prava među kojima je i pravo na rad, a pripadnicima većinskoga naroda (srpskog) ta ista prava neosnovano dodjeljuju.

Nadalje Udruga još oštrije osuđuje nezainteresiranost i nesnalaženje donačelnika iz redova hrvatskoga naroda gosp. Zlatka Brkića (HDZ) koji nije našao za shodno raditi ono što mu je osnovni posao a to je zaštita prava pripadnika hrvatskoga naroda na području Općine Udbina.

Kako smatramo da je na zapošljavanje u općinskim komunalnim poduzećima najveći utjecaj imala koalicija između HDZ-a i SDSS-a, vrlo lako se može zaključiti da hrvati očito nisu “dovoljno dobri“ radnici da bi radili u općinskim komunalnim poduzećima!

Ovim priopćenjem tražimo od predsjednika skupštine oba društva da se navedene nepravilnosti isprave a ukoliko ne dođe do pozitivnog pomaka spremni smo sa svojim članstvom iskoristiti demokratsko pravo na javni prosvjed ispred Općine Udbina, kao i druge zakonom dozvoljene akcije.

Prilog : Predsjednik skupštine Hidrokoma

              Predsjednik skupštine Kraljevac

              Odluka o podjeli društva Hidrokom i Kraljevac

 

Predsjednik Udruge:

Mario Adrinek

Pročitano 789 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 21 Srpanj 2015 22:31

Facebook

Simbol obrane

toranj 302x906 29 1 2016

Udbina mjesto posebnog pijeteta

Tko zaboravi svoje mučenike i sam će biti zaboravljen....

Iz fotogalerije

mnk_krbava-81.jpg

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina