Sjednica Sjednica

Tko je u pravu Državna revizija ili pročelnica JUO Udbina? Istaknuto

Politika Napisao/la  Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2016 21:55 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Da su sjednice vijeća Općine Udbina postale interesantne i neugodne za rukovodstvo Općine uvjerili smo se čitajući zapisnik sa 22. redovne sjednice vijeća održane dana 01.08.2016. godine. Iz ovog dijela zapisnika vidljivo je da se općinskom vijećniku na postavljeno pitanje zaobilazi činjenično stanje koje je potpuno drugačije od onoga što je iznijela pročelnica u Općini Udbina Danica Prica.

Citiramo pitanje:

“Vijećnik Branko Knežević postavlja pitanje pročelnici Danici Prica vezano za prodaju nekretnine (bivšeg Invaplasta), odnosno kako navodi traži očitovanje vezano za pogodovanje kupcu, za ne plaćanje kupoprodajne cijene i gubitka 300.000,00 kn od prodaje istoga, za što nitko nije odgovarao. Traži da mu se dostavi kompletna dokumentacija vezano za isto.

Pročelnica Danica Prica odgovara da je na ovo pitanje odgovoreno na više ranijih sjednica i posebno kada se usvajalo Izvješće Državne revizije, ali ponavlja da je zbog neplaćanja kupoprodajne cijene i ne stavljanja objekta u funkciju kupoprodajni ugovor raskinut, no kupac je u međuvremenu pokrenuo pred stečajni postupak prema pred stečajnom zakonu i dio duga, kako svim vjerovnicima, tako i Općini Udbina otpisan je odlukom Trgovačkog suda u Rijeci. Općina je na isto uložila žalbu koja nije usvojena, ali objekti su i dalje naše vlasništvo.

Vijećnik Branko Knežević navodi da nije zadovoljan sa navedenim odgovorom jer ne može se samo tako iz ionako malog općinskog proračuna ostati bez 300.000,00 kuna zbog nečijeg nemara i neodgovornosti, te smatra to krajnje neozbiljno.

Pročelnica odgovara da će se istome dostaviti dokumentacija o navedenom.“

Citat nalaza Državne revizije:

“U postupku pred stečajne nagodbe otpisana su potraživanja u iznosu 232.260,00 kn. Općina i pravna osoba zaključili su u srpnju 2008. ugovor o kupoprodaji nekretnina (tri zgrade površine 1 910 m2 s pripadajućim zemljištem površine 2 363 m2) za 553.000,00 kn. Ugovorom o kupoprodaji ugovorena je uknjižba prava vlasništva zemljišta na ime kupca, nakon uplate kupoprodajne cijene. Kupac je uplatio dio kupoprodajne cijene u iznosu 193.700,00 kn, dok preostali dio kupoprodajne cijene u iznosu 331.800,00 kn nije platio. Općina je nakon upućenih opomena, u lipnju 2010., zbog neispunjenja ugovorenih obaveza kupcu dostavila obavijest o raskidu ugovora. Navedena imovina je evidentirana u poslovnim knjigama Općine. Tijekom 2014. kupcu je u postupku pred stečajne nagodbe, u kojem je prijavio obveze prema Općini u iznosu 331.800,00 kn, otpisano 70,0 % potraživanja u iznosu 232.260,00 kn. Nadalje, Općini je odbijena žalba kod Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske kojom je osporavala postojanje potraživanja prema kupcu s obzirom da je Općina jednostrano 2010. raskinula ugovor o kupoprodaji.“

Iz gore citiranoga vidljivo je da se dogodilo upravo suprotno tj. Općina Udbina uložila je žalbu i to je činjenica ali je u toj žalbi Općina Udbina osporavala dug pravne osobe u vlasništvu gosp. Opalića prema Općini Udbina čime su zapisnički iznesene tvrdnje gđe. Danice Price neutemeljene, a taj prostor sada trenutno koristi navedeni gosp. Opalić sa nepoznate osnove putem svoje tvrtke Bioplod lika d.d….

Za napomenuti je da je navedeni ugovor sklopio tadašnji načelnik Općine Stanko Momčilović.

Mario Adrinek

Pročitano 1482 puta

Facebook

Simbol obrane

toranj 302x906 29 1 2016

Udbina mjesto posebnog pijeteta

Tko zaboravi svoje mučenike i sam će biti zaboravljen....

Iz fotogalerije

mnk_krbava-17.jpg

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina