ostani doma

Bitka kod Vrpila

Subota, 28 Veljača 2015 21:32 Napisao/la

U zadnjem desetljeću 15. stoljeća Hrvatsko Kraljevstvo je s juga i istoka, od Dunava do rijeke Cetine bilo okruženo osvajačkom ratnom silom Osmanlijskog Carstva. Već je odavno poražena srpska vojska na Kosovu polju 1389. godine, osvajanjem utvrđenih gradova i pogubljenjem kralja Stjepana Tomaševića 1463. pada pod turski vlast i Bosansko Kraljevstvo.

Hrvatske granice brani hrvatsko plemstvo i slabe snage ugarsko-hrvatskog kralja. Sve veće turske vojske upadaju u dubinu prostora hrvatskih zemalja, pljačkajući i paleći zemlju, naselja i gradove. Tako su iscrpljivali branitelje, rastjerivali domaće stanovništvo i uništavali materijalnu osnovicu svakodnevnog života, a zatim bi na tako izmučena područja polako i protezali svoju vlast.

Hrvatska je uspijevala odoljeti osmanskoj ekspanziji, ali je tijekom najintenzivnijih ratovanja s Osmanlijama u krvavom XVI. stoljeću bila svedena na "ostatke ostataka" – uzak pojas od Drave do Jadrana.

Strategija osmanlijskog haranja koje je prethodilo širenju granica njihova carstva teško je pogodilo Liku, osobito srednjovjekovnu Krbavu preko koje su se Osmanlije često vraćali s ugrabljenim plijenom u Bosnu.

Hasan-beg je 1491. godine iz Bosne provalio u Hrvatsku i Kranjsku, iskoristivši pogodan trenutak rata između njemačkog cara Maksimiljana i ugarsko-hrvatskog kralja Vladislava II. za prijestolje.

Kad se u jesen iste godine vraćao iz Kranjske s ugrabljenim plijenom opljačkanim u hrvatskim i slovenskim selima i gradovima, dočekala ga je hrvatska vojska pod vodstvom bana Ladislava Egervarskog i knezova Frankopana – Ivana Cetinskog i Mihovila Slunjskog u teško prohodnom klancu kod Vrpila nedaleko od srednjovjekovnog tvrdog grada Mrsinja između Koreničkog i Krbavskog polja. U toj bitci, mnogobrojni osmanski akindžije (lako naoružani i brzo pokretljivi konjanici u sastavu vojske Osmanskog Carstva koji su djelovali gerilskom taktikom, a bili plaćeni onim što zarobe i zaplijene) nisu mogli razviti svoje snage, jer su bili iznenada zaskočeni u uskom klancu na gorskom prijevoju, pa su doživjeli potpuni poraz.

Zbog slabo istražene, ali sigurno jako bogate ličke povijesti i kulture, ova velika pobjeda Hrvatske vojske na Osmanlijama na prijevoju Vrpile, ostala je na marginama historiografije i publicistike. Mogu se naći kratki i šturi opisi suvremenika ovog događaja, pa tako fra Ivan Tomašić piše:

"Godine Gospodnje 1491. izađe Škajin-paša iz Bosne sa 17000 konjanika prema Kranjskoj sve do Bilih voda, te se mjesec dana zadržavao plijeneći i pustošeći ognjem i mačem. Hrvatski pak ban Ladislav od Egervara utaborio se s čitavom vojskom hrvatskom kod Vrpila blizu Udbine te se razmjestio u četiri bojna reda. Prvim pak bojnim redom ravnali su Ivan Cetinski i Mihajlo Slunjski, knezovi Frankopani, te su ne kao ljudi nego kao bijesni lavovi ubijali Turke."

Anonimni turski ljetopisac piše:

"Umorni, iznemogli goli vojnici! Snage da se biju nisu imali. Nevjernici uništiše ih sve, samo neke zarobiše. Hasan-beg sa dva ili tri čovjeka pobježe u dubinu šume i spasi se. A ostali svi izgiboše."

Ovu veliku pobjedu nad Osmanlijama izvojevali smo zahvaljujući lukavoj strategiji Frankopana.

Jakub-paša je čim je doznao za poraz počeo pripremati osvetnički napad na Hrvatsku te je cijelu iduću 1492. i dio 1493. godine proveo u pripremama. Mjeseca srpnja 1493. podiže se sjajno opremljena turska vojska na novu pljačku po Hrvatskoj. Povlačeći se prema Bosni sa ogromnim plijenom, tursku vojsku dočeka hrvatska vojska na Krbavskom polju, predvođena banom Derenčinom.

Izabravši pogrešnu, srednjovjekovnu taktiku viteškog boja, hrvatski ban Derenčin doživio je potpuni poraz u ovoj bitci na Krbavskom polju.

Hrvatski kroničar fra Ivan Tomašić zabilježit će 1561. godine da je knez Ivan Frankopan predlagao upravo taktiku kakvu su primjenili dvije godine prije u bitci kod Vrpila, ali glavni zapovjednik, ban Emerik Derenčin odredio je da se boj bije na viteški način, tj. ne skrivajući se iza kamena i drveta, nego u ravnici.

Preuzeto iz knjige Jure Karakaša: "Vrpile"; Gospić, 2010. god


Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina