Dovršena kriminalistička istraga zbog zločina u Širokoj kuli Istaknuto

Crna kronika Napisao/la  Srijeda, 14 Listopad 2015 11:30 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji sa policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom državljana Republike Srbije (67-godišnjak, 51-godišnjak i 49-godišnjak) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni se sumnjiče da su u razdoblju od 21. kolovoza do 21. listopada 1991. godine na području Ličkog Osika i Široke Kule, kao zapovjednici srpskih paravojnih postrojbi tzv. Teritorijalne obrane Teslingrad, zajednički sudjelovali u donošenju odluka i izdavanju naredbi kojima su pripadnici njihovih postrojbi odvodili i zatvarali civilno stanovništvo u podrumske prostorije društvenog doma u Ličkom Osiku. Nakon zatvaranja u podrumske prostorije iste su psihički i fizički zlostavljali, te su ih 13. listopada 1991. godine usmrtili vatrenim oružjem i njihova tijela bacili u jame na području mjesta Ljubovo, nedaleko Ličkog Osika.

Trećeosumnjičeni kao zapovjednik tzv. Jedinice za posebne namjene, Odjeljenja milicije Teslingrad propustio je spriječiti da se civilno stanovništvo protuzakonito zatvara i ubija, što je bio dužan učiniti prema odredbama ratnih i humanitarnih propisa, kao i pravilima međunarodnog prava.

Nadalje se isti sumnjiče, da su neutvrđenog dana u razdoblju od kraja rujna do 13. listopada 1991. godine kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, propustili spriječiti ubojstvo zarobljenog pripadnika hrvatske vojske.

Osumnjičeni su počinili kaznena djela na štetu 18 hrvatskih državljana, od čega 17 civilnih osoba i jednog pripadnika hrvatske vojske. Protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

 

Pročitano 1081 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 14 Listopad 2015 11:38

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina