Bilo je to doba sustavnog istrebljenja Hrvata i zatiranja i posljednjih tragova svemu što je hrvatsko. Bilo je to doba sustavnog istrebljenja Hrvata i zatiranja i posljednjih tragova svemu što je hrvatsko.

Na spomendan Sv. Lucije i 74. godišnjicu stradanja Hrvata Udbine u prostoru Crkve hrvatskih mučenika biti će prikazan film “Huda jama“ Istaknuto

Najave Napisao/la  Ponedjeljak, 12 Prosinac 2016 17:46 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Sutra u 18.00 sati u kripti Crkve hrvatskih mučenika biti će organizirano prikazivanje filma „“Huda jama“ autora Romana Leljaka. Nakon projekcije filma formirati će se procesija vjernika koji će na temelje stare župne crkve položiti cvijeće i zapaliti svijeće te se pomoliti za sve postradale i žrtve svih ratova.

13.12.1942. godine od strane partizanskih postrojbi izvršeno je etničko čišćenje Udbine od hrvatskog tj. nesrpskog življa, kojom prilikom je po dostupnim izvorima ubijeno 166 žena djece i staraca, spaljeno je 307 hrvatskih kuća a 1600 Hrvata iz Udbine raseljeno sa zabranom povratka koja je bila na snazi skroz do završetka veličanstvene akcije “Oluja“ 05.08.1995. godine.

Što je o Udbini napisao akademik Dubravko Jelčić?

„Kažemo: Udbina – i odmah znamo: jedan od onih gradova hrvatskih, koji su tijekom povijesti ne samo najviše doživjeli i najviše upamtili, nego i najviše stradavali i najviše trpjeli i pretrpjeli.

Kažemo: Udbina – i odmah nam se pred očima javi slikoviti gradić, koji već i svojim smještajem ostavlja snažan dojam snage i postojanosti. Grad iz davnine! Nekadašnje rimsko naselje, u srednjovjekovnoj Hrvatskoj sjedište Krbavske županije i Ličko-krbavske biskupije, Civitas Corbaniae (Krbavski grad) bio je jako vojničko uporište protiv osmanlijskih osvajaču i prije pada pod tursku vlast (1527.) i poslije oslobođenja od nje (1689.).

Drevni hrvatski castrum, jedini svjedok Krbavske bitke 1493. i tragične sudbine našega viteškog plemstva, knezova Ivana i Mikule Frankapana, Udbina je, na dostojanstvenoj uzvišici, pamtila stoljeća i odolijevala svim opasnostima. Mogla im je trenutačno podleći, ali uvijek sigurna da će ih nadživjeti.

I nadživjela ih je.

Nadživjela je, evo, i onu najpodmukliju i najsvirepiju, koja ju je snašla pod vlašću velikosrpskog jugoslavenstva, kada je pod naletom smišljene i organizirane najezde srpskih doseljenika, pod zaštitom najprije jugomonarhizma, a još više poslije Drugog svjetskog rata u režiji jugokomunizma, gradu zaprijetila pogibelj trajnoga zaborava vlastite prošlosti i gubitka svog identiteta.

Plan je bio paklenski, njegova provedba okrutna, o čemu uvjerljivo govore- tisuće i tisuće nevinih Udbinjana, što umorenih, a što prisiljenih na (“dobrovoljno”!) progonstvo. Od one kataklizmične noći 12./13. prosinca 1942. Udbina je proživljavala najteže doba u svojoj povijesti. Bilo je to doba sustavnog istrebljenja Hrvata i zatiranja i posljednjih tragova svemu što je hrvatsko.

Malobrojni su bili hrvatski komunisti, koji su vidjeli što se događa i slutili kamo to vodi, ali ni oni nisu uspjeli obuzdati silovitu agresivnost bahatog došljaka zaslijepljenih i omamljenih velikosrpskom ideologijom, koju su inspirirali pojedinci iz političkog vrha hrvatskih Srba, ljudi s crvenom zvijezdom na kapi i četničkom kokardom u srcu.

Nekoliko desetljeća Udbina je bila bez Udbinjana! U nekad gotovo stopostotnom hrvatskom gradu preostalo je još samo 4-5% Hrvata. Polazeći tih godina cestom ispod Udbine, mogla se osjetiti tuga grada. Izgledalo je kao da se i sama zemlja protivi i opire svojim otimačima!

Tvrdnja, da je Udbina u drugoj polovini XX. stoljeća bila mjesto egzemplarnih zločina protiv Hrvata i Hrvatske, nije i ne smije ostati samo tvrdnja. Pred našom znanošću je zadaća, da utvrdi činjenice koje to potvrđuju. Neka i ova KRONIKA pridonese tom cilju!“

 

Mario Adrinek

Pročitano 1413 puta

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina