ostani doma

Hrvati u Srbiji i pomoć hrvatskih vlasti Istaknuto

Vijesti Napisao/la  Srijeda, 18 Veljača 2015 21:12 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Priopćenje Obiteljske stranke prenosimo u cijelosti

Zagreb- Hrvatska kao država čini vrlo malo na zaštiti prava Hrvata u Srbiji unatoč sporazumu o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji koji je na snazi već deset godina - zajednički je zaključak sugovornika tribine „Hrvati u Srbiji” koja je održana 17. veljače 2015. godine u prostorima Tribina grada Zagreba u organizaciji Obiteljske stranke i Udruge Hrvatska nezavisna lista iz Subotice.

O položaju Hrvata u Srbiji, problemima s kojima se susreću u svom radu i životu te ostvarivanju svojih prava govorili su Zlatko Ifković, Predsjednik Udruge Hrvatska nezavisna lista i glavni i odgovorni urednik mjesečnika „Hrvatske novine”, Mirko Paulić iz Nikinaca, glasnogovornik kulturnih projekata i organizator manifestacija hrvatske manjine u ovom dijelu Srijema, Siniša Božulić iz Novog Sada, član i jedan od osnivača Hrvatskog kulturnog centra Novi Sad te Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Stanislav Preprek" iz Novog Sada, prof. Stipo Pilić, povjesničar te Mato Knezović, predsjednik Obiteljske stranke.

Prema statističkim podacima popisa stanovništva iz 1981. godine broj Hrvata u Srbiji je bio 149 368., a po popisu iz 2011. ukupan broj Hrvata u Srbiji je 57 900. Na ovakve rezultate je značajno utjecao državni projekt stvaranje Bunjevaca kao zasebne nacije kao i val iseljavanja od 1991. godine.

Govornici su u svojim izlaganjima istaknuli da su kroz povijest Hrvati u Vojvodini i Srbiji uvijek imali osjećaj da su na marginama interesa Zagreba i aktualnih političkih elita u matičnoj domovini. S druge strane, od doseljenja Hrvata na ove prostore sve vlasti su sustavno nastojale onemogućavati integraciju Bunjevaca i Šokaca u hrvatsku naciju, negirajući im hrvatsko porijeklo, što je aktualan proces i danas.

Govoreći o pravima Hrvata u Srbiji govornici su više puta podsjetili na međudržavni sporazum o zaštiti manjina: „Republika Hrvatska ima pravo i obvezu da aktivno sudjeluje u provedbi sporazuma zaključenih sa Republikom Srbijom. Isto tako dužnosnici Republike Hrvatske imaju i obvezu da, ukoliko se sporazumi ne provode, pokrene pravne postupke u međunarodnim institucijama. Izuzetno su rijetki slučajevi kada se pripadnik nacionalne manjine kao diplomat visokog ranga šalje u državu njegova matičnoga naroda. Vlada Republike Hrvatske je prije dvije godine pripadnika srpske nacionalne manjine imenovala za generalnog konzula Republike Hrvatske u Subotici i tim imenovanjem stavili trn u oko vojvođanskim Hrvatima.".

„Hrvati u Srbiji ne traže ništa posebno, samo ono što im pripada, ili barem ono što srpska manjina u Hrvatskoj dobiva od Republike Hrvatske.", zaključio je Zlatko Ifković.

 

Objavio: Likaplus.hr

Pročitano 888 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 20 Veljača 2015 11:55

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina