Komunalno u akciji – neregistriranim traktorom Istaknuto

Vijesti Napisao/la  Petak, 06 Ožujak 2015 07:15 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Nevrijeme koje je zahvatilo veći dio Like je prošlo, na ulicama Udbine kolnik je prekriven sa 1 – 2 centimetra snijega i leda. Lokalno komunalno poduzeće počelo je sa posipavanjem ulica kako bi se snijeg i led što prije otopio.

Ovo i ne bi bila neka vijest da se posipavanje ulica ne radi neregistriranim traktorom. Zakon o sigurnosti prometa na cestama, po pitanju neregistriranih vozila potpuno je jasan te citiram dio zakona:

Čl. 238

(1) Motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu, a vozila registrirana u Republici Hrvatskoj ako imaju i važeću knjižicu vozila.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, ne moraju biti registrirana motorna i priključna vozila koja su osigurana i označena pokusnim ili prenosivim pločicama.

(3) Lake se prikolice ne registriraju prema propisima o registraciji vozila, ali mogu sudjelovati u prometu na cestama pod uvjetom da su označene registarskom pločicom i ako je na tehničkom pregledu utvrđeno da su ispravne.

(4) O registriranim vozilima i označenim lakim prikolicama vodi se evidencija.

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da njezina neregistrirana vozila ili vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili njezine neoznačene lake prikolice sudjeluju u prometu na cestama.

(6) Za prekršaj iz ovoga članka novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

(7) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja motornim ili priključnim vozilom, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

(8) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole, vozači drugih motornih ili priključnih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana.

(9) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako vozilom vuče laku prikolicu koja nije označena registarskom pločicom i za koju na tehničkom pregledu nije utvrđena ispravnost.

Problem čak i nije u neregistriranom traktoru, ali glavobolje nastaju ako dođe do neke štete jer postavlja se pitanje tko će namiriti štetu. Svako vozilo ili radni stroj koje sudjeluje u prometu na javnim cestama dužno je na vidljivom mjestu imati istaknutu registarsku oznaku.

 

Pročitano 1766 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 06 Ožujak 2015 09:49

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina