“Kraljevac d.o.o“ naplaćuje vodoopskrbu u vrijeme kada društvo nije ni postojalo- preuzeli potraživanja “Hidrokoma d.o.o“, da li preuzimaju i dugovanja? Istaknuto

Vijesti Napisao/la  Srijeda, 01 Travanj 2015 11:15 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Tragom dojava mještana Udbine o enormnim računima za vodoopskrbu zaprimljenima u mjesecu ožujku, istražili smo uzroke visokih računa za vodoopskrbu kućanstava i došli do sljedećih činjenica:

Tijekom zime djelatnici društva “Hidrokom d.o.o“ nisu za privatne korisnike u kućama vršili očitanje potrošene vode po vodomjerima(možda slučajno a možda i namjerno). Tijekom zime, svim privatnim korisnicima vodoopskrbe računi su knjiženi u paušalnom iznosu te su realno bili malo niži nego uobičajeno.

Prestankom zime djelatnici društva “Kraljevac d.o.o“ koje je u međuvremenu zamijenilo društvo „“Hidrokom d.o.o “, izvršili su očitanje vodomjera i fakturirali račune po stanju vodomjera sa danom očitanja. Kako je paušalni izračun za privatne kuće puno povoljniji pojavila se i velika razlika po očitanju vodomjera, što je u krajnosti rezultiralo i puno većim računima za vodoopskrbu.

Sporno je to što potrošačima kompletnu razliku naplaćuje društvo “Kraljevac d.o.o“ koje tijekom zime 2014 godine nije ni postojalo kao društvo ovlašteno za naplatu vodoopskrbe nego to postaje tek u 2015. godini, dok istovremeno “Hidrokom d.o.o“, gubi pravo obračuna i naplate za vodoopskrbu već sukladno djelatnosti može jedino fakturirati račune za odvoz i zbrinjavanje otpada i smeća.

Ispravan postupak bio bi da je sa danom prestanka djelatnosti društva “Hidrokom d.o.o“ i prijenosom djelatnosti na društvo “Kraljevac d.o.o“ izvršen popis stanja vodomjera i razlika do tog dana obračunata na ime društva “Hidrokom d.o.o“ a ne na ime novoosnovanog društva “Kraljevac d.o.o“. Ovim postupkom najviše su zakinuti vjerovnici društva “Hidrokom d.o.o“ među kojima i zaposlenici društva.

Ovim obračunom društva “Kraljevac d.o.o“ preuzeta su potraživanja društva “Hidrokom d.o.o“ pa se nameće zaključak da će društvo “Kraljevac d.o.o“ preuzeti i dugovanja društva “Hidrokom d.o.o“ u iznosu od oko 7.000.000.00 kuna.

Sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, ostaje nejasno kako je izvršena registracija novoosnovanog društva “Kraljevac d.o.o“ ako se isto po djelatnosti, imovini i adresi ne razlikuje od prije osnovanog društva “Hidrokom d.o.o “, više u prilogu:

Načelo isključivosti

Članak 29.

(1) U isti sudski registar ne može se upisati tvrtka koja je jednaka ranije upisanoj tvrtki ili tvrtka koja se jasno ne razlikuje od ranije upisane tvrtke. Sud na to pazi po službenoj dužnosti.

(2) Ako je u sudskom registru u koji treba upisati tvrtku podružnice takva tvrtka već upisana, tvrtka podružnice mora sadržavati dodatak kojim se osigurava da se ona jasno razlikuje od već upisane tvrtke.

Načelo prvenstva

Članak 30.

(1) Ako se sudu radi upisa u sudski registar prijave iste tvrtke ili tvrtke koje se međusobno jasno ne razlikuju, sud će upisati onu tvrtku koja je ranije prijavljena.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1.ovoga članka, upisat će se kasnije prijavljena tvrtka ako podnositelj kasnije prijave dokaže da je u vrijeme podnošenja ranije prijave tu tvrtku, odnosno njene bitne sastojke upotrebljavao na tržištu kao oznaku svoga poduzeća ili kao robni ili uslužni znak za označavanje svojih proizvoda ili usluga te da je to činio prije podnositelja ranije prijave.

Pročitano 1024 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 09 Travanj 2015 10:51

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina