Hrvatsko proljeće u Udbini Istaknuto

Vijesti Napisao/la  Petak, 15 Svibanj 2015 06:53 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Udbina, jučer je u Udbini u prepunoj dvorani KIC-a „“Nikola Tesla“ održana druga tribina sa temom “Udbina mjesto posebnog pijeteta“.

Sudeći po broju sudionika tribine možemo slobodno govoriti o hrvatskom proljeću u Udbini. Gosti predavači na tribini, Dario Kordić i Ilija Vučemilović u svojim govorima bili su često popraćeni i prekidani pljeskom prisutnih sudionika tribine.

udbina mjesto posebnog pijetetaIlija Vučemilović u svom nadahnutom govoru predočio je ono što povezuje hrvatske branitelje i Udbinu, kao i poveznicu između hrvatskih branitelja i Udbine kao mjesta posebnog pijeteta. Pri tome je naglasio da se ni jedna politika i političari ne mogu oglušiti na opravdani zahtjev da se Udbina proglasi mjestom posebnog pijeteta.

Dario Kordić u svojem osebujnom i nadahnutom govoru napravio je poveznicu između domoljublja i vjere kao čvrstog temelja za proglašenje Udbine mjestom posebnog pijeteta, posebno naglasivši tragediju hrvatskoga naroda koji se u Udbinu doselio sa područja Herceg Bosne.

Od strane organizatora tribine nazočni su upoznati da je 08.05. Općini Udbina predan službeni zahtjev za iniciranje svečane sjednice vijeća na kojoj bi se Udbina proglasila mjestom posebnog pijeteta zbog patnje, stradanja i žrtve hrvatskoga naroda u vrijeme i nakon Krbavske bitke. Isto tako konstatirano je da Krbavska bitka kao temelj za proglašenje Udbine mjestom posebnog pijeteta nikome ne smije biti sporna a posebno ne onima koji se neprekidno pozivaju na mir, toleranciju i suživot.

Na samom kraju tribine od strane organizatora tribine predočena je ideja o potrebi osnivanja Udruge Hrvata Općine Udbina “Hrvatski feniks“ zbog nužne zaštite interesa hrvatskog naroda na području Općine Udbina. Ideja je popraćena burnim pljeskom nazočnih te će sukladno najavama u roku od 15-ak dana biti inicirana osnivačka skupština udruge.

Zaključak svih okupljenih sudionika tribine je da Udbina zaslužuje i treba postati mjesto posebnog pijeteta, a da li će to i postati saznati ćemo najkasnije 08.06. kada se i Općina Udbina tj. Općinsko vijeće treba izjasniti o navedenom zahtjevu.

M.A.

Pročitano 1277 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 15 Svibanj 2015 12:22

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina