ostani doma

Za let u svemir sve što vam je potrebno, je fantazija! Istaknuto

Vijesti Napisao/la  Subota, 23 Svi 2015 22:27 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Udbina, 23.05.2015. godine u prostorijama Kulturno informativnog centra Nikola Tesla, održana je prezentacija projekta švicarske tvrtke Swiss Systems (Space S3), iz Udbine u svemir.

udbina s3Na samom početku Dr. Slobodan Danko Bosanac (69), voditelj ureda hrvatske podružnice Swiss Space Systems (S3), umirovljeni znanstvenik s Ruđer Bošković, pojasnio je da je za shvaćanje svemira potrebno puno fantazije. U nastavku prezentacije predočene su teoretske mogućnosti nastanka centra u Udbini kao i predstavljanje projekta bazirano na teoriji i općenitosti te površnosti bez dubljeg ulaženja u samu sferu projekta.

Indikativno je da se još uvijek ne zna točna lokacija svemirskog centra , pa je na konkretan upit ovog portala o točnoj lokaciji dr. Danko Bosanac odgovorio da bi to trebalo biti odmah ispod završetka piste u vojarni “Josip Jović“ u Udbini , tj u objektu koji je u vlasništvu MORH-a ali za koje zemljište nemaju nikakva odobrenja i dozvole. Na drugi upit ovog portala zašto je za projekt izabrana Udbina dobiven je malo iznenađujući odgovor a to je da iznad Udbine nema gustog putničkog prometa te bi se vertikalni letovi mogli bez problema održavati.

U čitavoj prezentaciji koja je bazirana samo i jedino na teoriji mogu zaključiti da Airbus A380 ne vrši vertikalno uzlijetanje već horizontalno, te se ne mogu oteti dojmu da je za izvedbu tog projekta potrebno iseljavanje svih vojnih osoba tj, ZSSS-a i predaja vojarne u ruke tvrtki Swiss Systems (Space S3), a to je kako sada stvari stoje nemoguće. Kako se kroz čitavu tribinu a posebno u izjavama novinarima dr. sc Danko Bosanac pozivao na pomoć lokalnom stanovništvu u obliku novih radnih mjesta , od strane ovog portala upitan je da li je to doista tako . na kraju taj je odgovor bio decidirano ne.

Iz ove površne prezentacija koja mogu slobodno reći sliči na znanstvenu fantastiku, nisam stekao dojam ozbiljne poslovne prilike već samo potvrdu još jednog pokušaja da se vojarna “Josip Jović“ ukloni iz Udbine. A kome je to u interesu vjerojatno ćemo u dogledno vrijeme i saznati.

Kao urednik ovog portala moram priznati da nisam imao dovoljno fantazije da bi razumio ovaj projekt kojim su Općinski čelnici oduševljeni.

Prezentaciju je popratio iznimno maleni broj mještana.

O ozbiljnosti projekta više u video zapisu;

M.A

Pročitano 1928 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 23 Svi 2015 23:33

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina