Udbina mjesto posebnog pijeteta, priopćenje za medije Udruge Hrvata Općine Udbina - Hrvatski feniks Istaknuto

Vijesti Napisao/la  Petak, 10 Srpanj 2015 10:39 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Dana 16.07.2015. godine Općinsko vijeće Općine Udbina, na 15. sjednici Općinskog vijeća, odlučivati će o građanskoj inicijativi za proglašenje Udbine mjestom posebnog pijeteta.

Udruga Hrvata Općine Udbina – Hrvatski feniks kao udruga manjinskoga naroda na području Općine Udbina, nasljednik je navedene građanske inicijative te ovim priopćenjem želimo upoznati širu javnost o razlozima i povijesnim činjenicama zbog kojih smatramo da Udbina u punom smislu zaslužuje i treba biti proglašena mjestom posebnog pijeteta.

Podno same Udbine 09. rujna 1493. godine odigrala se povijesna Krbavska bitka koja je imala katastrofalne posljedice za hrvatski narod, ne samo na području Like već i puno šire. Lika je nakon Krbavske bitke demografski opustošena i ekonomski uništena. Posljedice Krbavske bitke i enormnih gubitaka hrvatskih snaga (preko 10 000 hrvatskih branitelja) na kraju će rezultirati pogubnim posljedicama za hrvatski narod ne samo na ovim područjima već i puno šire (Dalmacija i Slavonija). Tragični poraz na Krbavskom polju bio je povijesna prijelomnica i dubinski uzrok višestoljetnih stradavanja i problema na području Udbine i cijele Like, ali i povijesna prijelomnica za sudbinu cijele Hrvatske na kojoj su se lomili i susretali različiti moćni civilizacijski i europski interesi.

Prema tome, Udbina objektivno predstavlja istaknuto mjesto posebnog pijeteta u zavičajnom, regionalnom, nacionalnom i europskom smislu. Ova činjenica nažalost do sada nije imala odgovarajuću prepoznatljivost ni na zavičajnoj razini, a kamoli u nacionalnom i europskom kontekstu. Stoga, zbog iznimno teških višestoljetnih povijesnih iskustava te još više radi bolje budućnosti, Udbini je nužno potrebna lokalna razina upravljačke samosvijesti, koja će i formalno Udbinu proglasiti mjestom posebnog pijeteta.

Kao Udruga koja sukladno ciljevima i djelatnostima radi na zaštiti kulturne i povijesne baštine Hrvata na području Općine Udbina, ovom prilikom apeliramo na sve vijećnike Općinskog vijeća Općine Udbina a posebno na koaliciju HDZ – SDSS koja tvori premoćnu većinu u vijeću, da prepoznaju teret ovog povijesnog trenutka i njihove odluke za hrvatski narod u cjelini.

Isto tako pozivamo Vas da 16.07.2015. godine, budete u mislima i molitvi sa hrvatskim narodom u Udbini kako bi Udbina konačno i postala mjesto posebnog pijeteta zbog patnje, stradanja i žrtve Hrvatskoga naroda za vrijeme i nakon Krbavske bitke.

                                                                                                                            

Predsjednik Udruge:

Mario Adrinek

priopcenje Udruga Page 1

priopcenje Udruga Page 2

Pročitano 985 puta

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina