Ne dozvolite da Vas prevare ovakvim e-mail porukama Istaknuto

Vijesti Napisao/la  Četvrtak, 25 Veljača 2016 13:06 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Posljednja 24 sata Policijska uprava ličko-senjska zaprimila je više prijava građana čije su pretince elektroničke pošte kompromitirale nepoznate osobe.

Naime, nepoznati počinitelj na još do sada neutvrđen način preuzima nadzor nad pretincem elektroničke pošte te već postojećim kontaktima, bez znanja stvarnog korisnika elektroničke pošte, šalje poruke sadržaja koji upućuje na to da se navedena osoba nalazi u inozemstvu te prijateljski traži novac kako bi se mogla vratiti kući. Ukoliko primatelj takve poruke nasjedne i odgovori pošiljatelju, slijedi dostavljanje broja računa i načina uplate novca.

Navodimo cjelokupni sadržaj trenutno aktualne poruke naslova "Pomoć!:

"Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Ujedinjeno Kraljevstvo, a moja torbu, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Veleposlanstvo će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 1000 eura da pokrijem troškove. Moram biti na prvom sljedećem letu. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako mi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor! Pozdrav!"

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Ukoliko vas, kao u navedenom primjeru, naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

M.A.

Pročitano 845 puta

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina