ostani doma

Posveta spomen kamenja za Zid sjećanja u Udbini Istaknuto

Vijesti Napisao/la  Utorak, 26 Srpanj 2016 11:32 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Zamoljeni smo od strane autora teksta za objavu pa smo to i učinili jer Dan Hrvatskih mučenika je dan kada nitko od nas ne bi smio ostati ravnodušan a toliko je hrvatske krvi tijekom stoljeća i stoljeća borbe za hrvatsku samostalnost proliveno da nam kosti naših predaka ne daju pravo zaboraviti, možda i možemo oprostiti ali zaboraviti nikada!

Članovi MKVC iz Osijeka, Slavonskog Broda, Bjelovara i MK Veterani Posavina organizirali su posvetu Spomen kamenja u Aljmašu koje se ugrađuje u Zid sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika, Udbina. Na samoj ceremoniji posvete koju je predvodio župnik Ante Markić bili su nazoćni mještani Aljmaša i članovi Mk Pannonians i Mk Lisice Slakovci.

Naime, Moto klub Veterani Croatia, svake godine organizira moto defile „Jaši do zida“ u kojem se prikuplja spomen kamenje za izgradnju Zida sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Zid sjećanja nalazi se u Spomen parku pokraj crkve gdje je dosad prikupljeno više od dvije stotine spomen kamenja koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda.

Tako su i članovi MKVC i MKV Posavina organizirali 23. srpnja 2016. u Aljmašu posvetu Spomen kamenja pod imenom: OPĆINA ANTUNOVAC 05.12.1991., OPĆINA NUŠTAR 05.10.1991., OSIJEK, GČ RETFALA 35 poginulih branitelja 28.06.1991-28.06.1996., KAŠIĆ 25 poginulih branitelja 01.02.1993. GBR ZNG Kune. i ŽRTVE BOMBARDIRANJA SL.BRODA 1944-1945 3000 CIVILNIH ŽRTAVA.

Navedeno Spomen kamenje koje nosi ime po stradanju Hrvatskog naroda biti će dio Zida sjećanja u sklopu same proslave Dana hrvatskih mučenika, u Udbinskoj Crkvi hrvatskih mučenika koje se održava 27. kolovoza 2016. u Udbini.

Na putu ka Udbini članovi MKVC i MK Vetrani Posavina zapaliti će svijeće na spomeniku prvom Hrvatskom branitelju Josipu Joviću koji se nalazi na Plitvičkim jezerima.

Osim Zida sjećanja koje se nalazi u Crkvi hrvatskih mučenika, crkvu krasi i oltarni reljef pod imenom "Slava hrvatskih mučenika" autora Kuzme Kovačića. Oltarni reljef izgrađen je od bijelog bračkog kamena, na kojima su prikazana najveća hrvatska stradanja – Krbavska bitka, Bleiburg i Križni put, te Vukovarska stradanja u Domovinskom ratu.

 

Tekst,slika: Sonja Srša

 

Moto klub Veterani - Croatia

predsjednik, Ratko Dragović - Klek

Pročitano 2509 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 26 Srpanj 2016 12:07

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina