Zaustavljen Svemirski centar u Udbini, osnivač tvrtke zapaljen Istaknuto

Vijesti Napisao/la  Utorak, 27 Rujan 2016 10:20 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Iako smo već pisali o projektu S3 Hrvatska i naglašavali da je upitna vjerodostojnost projekta navedenog poduzeća, jedini koji su vjerovali u njihov projekt su čelnici Općine Udbina pa su čak i za 2016. godinu u proračunu osigurali 35.000,00 kuna za kapitalni projekt S3 i to iako su znali da se 6 djelatnosti tvrtke odnosi na zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Koliko je taj projekt bio opasan za stanovnike Općine Udbina procjenite sami....

Nadalje možete pročitati tekst Večernjeg lista.

U pitanje je došla jedna od najzvučnijih stranih investicija u Hrvatsku, izgradnja svemirske luke u Udbini.

Visokorizični poslovi

Iz Švicarske stiže vijest kako je Swiss Space Systems (S3), kompanija koja je s lokalnim investitorom planirala tu investiciju, u lošoj financijskoj situaciji. I dok to nije neuobičajeno ni za jedan startup, pa tako ni za svemirski startup S3, jer su posrijedi financijski visokorizični poslovi, ozbiljan udarac došao je od stručnog savjetnika i predsjednika kompanije Claudea Nicolliera. Nicollier je prvi švicarski astronaut koji uživa velik ugled u svojoj zemlji. Letio je Space Shuttleom, popravljao Hubble Space Telescope, bio prvi europski astronaut koji se za svemirskog leta prošetao svemirom, a bio je i predstavnik Europske svemirske agencije u Hustonu. Nicollier je za švicarsku nacionalnu televiziju SRF-u rekao da su rokovi nerealni. Izrazio je sumnju i u poslovnu praksu osnivača i direktora kompanije Pascala Jaussija.

Oštar ispad člana uprave S3 ipak nije neobičan. Naime, osnivač i direktor S3-a Pascal Jaussi postao je top tema medija u Švicarskoj početkom rujna kad su otkrili da je hospitaliziran nakon što ga je netko pokušao ubiti.

Kompanija tek sad priznala

Napad se dogodio potkraj kolovoza, a kompanija je tek sredinom rujna to potvrdila te objavila da slučaj istražuje policija. Četrdesetogodišnjega Jaussija zaskočila su, kako pišu tamošnji mediji, dvojica plaćenih ubojica nedaleko od S3-ove svemirske luke u Payerneu. Nakon prijetnji oružjem natjerali su ga da se odveze u šumu, zatim ga pretukli te je pao u nesvijest, polili zapaljivom tekućinom i zapalili.

Napadači, za kojima se i dalje traga, nakon toga su pobjegli, a Jaussi je čudom došao svijesti, uspio ugasiti vatru te se dokopati bolnice u Lausanni. Liječnici su potvrdili lokalnim medijima da mu je teško opečeno 25 posto tijela.

Mnogo je teorija o tome što je motiv napada i tko ga je izveo, od toga da se zamjerio konkurenciji zbog desetak puta nižih cijena do toga da je dužan do grla.

Švicarska televizija SRF tvrdi da je S3 ove godine zatražio odgodu bankrota i da očekuje novu financijsku injekciju od singapurske banke Axios Credit. Iz S3 Hrvatska poručuju da je prvi čovjek S3 u Hrvatskoj Slađan Zovko na putu i da će komentar dati ovog tjedna. Plan je da iz Udbine polijeće i Airbus A300 na suborbitalne letove, a poslije bi iz tog centra u svemir polijetao i shuttle, koji bi s visine od 700 kilometara “sijao” satelite.

Slika i tekst Večernji list

Pročitano 945 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 27 Rujan 2016 10:31

Kontaktirajte nas

        Udbina News logo 01 192x33

Imate zanimljivu vijest? Javite nam se na

 

Potražite nas na

Internet portali - Udbina